Якісні кавові суміші за доступними цінами в Києві
ua
UA RU EN

Кавові суміші

Останнім часом все більшого поширення набувають кавові суміші. Змішуючи обсмажені плоди кави різних сортів і різного ступеня обсмаження, виробники кави, домагаються унікальних смакових поєднань. Для цього в основному використовують такі сорти кави як арабіка і робуста. На смак ці сорти розрізняються досить сильно - напій з арабіки м'якше, трохи кислить. Робуста є більш міцною, але при цьому гірчить і менш ароматна. Відмінності викликані тим, що на смакові якості кави великий вплив мають вуглеводи і кофеїн, що містяться в зернах. У арабіці більше вуглеводів, а в робусті - кофеїну.

Робуста

Робуста росте, як правило, на висотах до 1000 м над рівнем моря і є більш стійкими до змін температурного режиму і кількості опадів. Плантації не вимагають великого догляду і відрізняються високою врожайністю. Робуста має майже круглі зерна, які містять багато кофеїну. В Італії її додають у суміші для еспресо, отримуючи більш стійку і щільну пінку.

Арабіка

Арабіка має більш видовжені зерна і виростає на висотах не нижче 900 м над рівнем моря. Арабіка більш чутлива до змін кліматичних умов. Плантації розташовуються на гірських схилах, що ускладнює підживлення і обрізку дерев, збір та транспортування врожаю. Зерна арабіки містять більше ароматичних масел ніж зерна робусти, але кофеїну в ній міститься в два рази менше.

Ліберіка

У кави цього сорту гіркий і різкий смак, тому чисту Ліберіка для приготування кави не використовують. Іноді Ліберіку додають в кавові суміші через сильний аромат, який інтенсивніше, ніж у арабіки, так і смакові якості цієї кави залишають бажати кращого.

Ексельса

Ексельса виростає в Південній Азії, як і ліберіка не отримала великого поширення завдяки дуже малої врожайності. Іноді входить до складу кавових сумішей вироблених В'єтнамом і Філіппінами. За своїми смаковими якостями близька до робусті.